Hoe een PNG logo omzetten naar vector?

PNG omzetten naar vector

Deel dit bericht

Als het gaat om afbeeldingen, zoals logo’s, zijn er twee belangrijke soorten: rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen. Rasterafbeeldingen, zoals PNG’s, bestaan uit pixels en zijn ideaal voor foto’s en afbeeldingen met veel detail. Vectorafbeeldingen daarentegen zijn opgebouwd uit wiskundige vergelijkingen en kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. In deze handleiding leer je hoe je PNG-afbeeldingen kunt omzetten naar vectorafbeeldingen.

Wat is een vectorafbeelding?

Een vectorafbeelding bestaat uit wiskundige vergelijkingen in plaats van pixels. Dit betekent dat ze oneindig kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. Vectorafbeeldingen zijn ideaal voor het maken van logo’s, pictogrammen en andere grafische elementen die in verschillende maten moeten worden gebruikt.

Waarom een PNG omzetten naar vector?

Soms moet je een PNG-afbeelding omzetten naar een vectorafbeelding. Dit kan nodig zijn als je bijvoorbeeld het logo van je bedrijf op een groot bord wilt afdrukken, maar alleen een klein PNG-bestand hebt. Door het PNG-bestand om te zetten naar een vectorafbeelding, kan het worden geschaald zonder kwaliteitsverlies.

Tools om PNG om te zetten naar vector

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je een PNG-bestand kunt omzetten naar een vectorafbeelding. Hier zijn enkele populaire opties:

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is een krachtige tool voor het maken van vectorafbeeldingen. Het heeft ook een functie voor het omzetten van PNG-bestanden naar vectorafbeeldingen. De tool heet ‘Live Trace’ en is te vinden onder het tabblad ‘Object’. Met deze functie kun je verschillende opties instellen om het beste resultaat te krijgen. Wij raden aan, als je hier ervaring mee hebt, de afbeelding om te zetten met de pen-tool voor het beste resultaat.

Inkscape

Inkscape is een gratis en open-source vectorafbeelding-editor. Het heeft ook een functie voor het omzetten van PNG-bestanden naar vectorafbeeldingen. Ga naar ‘Paden’ en klik vervolgens op ‘Bitmap traceren’ om deze functie te vinden. Hier kun je verschillende opties instellen om het beste resultaat te krijgen. Ondanks dat dit vaak redelijk goed werkt, raden wij aan toch handmatig het logo te vectoriseren om zo geen fouten te maken.

Online tools

Er zijn ook verschillende online tools beschikbaar waarmee je PNG-bestanden kunt omzetten naar vectorafbeeldingen. Hier zijn enkele populaire opties:

Stappen voor het omzetten van PNG naar vector

Nu je weet welke tools je kunt gebruiken, laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen om een PNG-bestand om te zetten naar een vectorafbeelding.

Stap 1: Selecteer het PNG-bestand

Open de tool die je wilt gebruiken en selecteer het PNG-bestand dat je wilt omzetten naar een vectorafbeelding.

Stap 2: Pas instellingen aan

Pas de instellingen aan om het beste resultaat te krijgen. Dit kan variëren afhankelijk van de tool die je gebruikt.

Stap 3: Converteer het logo

Start het conversieproces en wacht tot het voltooid is.

Stap 4: Bewerk de vectorafbeelding

Bekijk de geconverteerde afbeelding en bewerk deze om de nodige wijzigingen aan te brengen. Dit omvat het bewerken van de kleuren, het verwijderen van onnodige elementen en het aanpassen van de vormen.

Stap 5: Exporteer de vectorafbeelding

Exporteer de vectorafbeelding in het gewenste formaat. Dit kan een AI-, SVG- of PDF-bestand zijn, afhankelijk van je behoeften.

Tips voor het omzetten van PNG naar vector

  • Begin met een hoogwaardige PNG-afbeelding om het beste resultaat te krijgen.
  • Pas de instellingen aan om het beste resultaat te krijgen. Experimenteer met verschillende opties om te zien welke het beste werken voor je afbeelding.
  • Bekijk en bewerk de geconverteerde afbeelding om deze verder te verbeteren.

Conclusie

Het omzetten van PNG-bestanden naar vectorafbeeldingen kan een waardevolle vaardigheid zijn voor grafisch ontwerpers en marketeers. Door het omzetten van PNG-afbeeldingen naar vectorafbeeldingen kunnen deze zonder kwaliteitsverlies worden geschaald. Er zijn verschillende tools beschikbaar om deze conversie uit te voeren, waaronder Adobe Illustrator en Inkscape, evenals verschillende online tools. Door de juiste instellingen te gebruiken en de geconverteerde afbeelding te bewerken, kun je een hoogwaardige vectorafbeelding maken die voldoet aan je behoeften. Online tools zouden een logo succesvol om kunnen zetten, maar in de meeste gevallen zie je vaak kwaliteitsverschil. Het is daarom aangeraden om een logo handmatig om te zetten in een vector om de beste resultaten te krijgen.

Wat is het verschil tussen een rasterafbeelding en een vectorafbeelding?

Een rasterafbeelding bestaat uit pixels, terwijl een vectorafbeelding uit wiskundige vergelijkingen bestaat. Dit betekent dat vectorafbeeldingen oneindig kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies, terwijl dit bij rasterafbeeldingen niet mogelijk is.

Is het mogelijk om elk PNG-bestand om te zetten naar een vectorafbeelding?

Nee, niet alle PNG-bestanden zijn geschikt voor conversie naar vectorafbeeldingen. Het resultaat hangt af van de kwaliteit van het oorspronkelijke PNG-bestand en de instellingen die worden gebruikt tijdens de conversie. Bij handmatige omzetting is het vrijwel altijd wel mogelijk.

Kan ik een vectorafbeelding bewerken nadat deze is geconverteerd?

Ja, je kunt een geconverteerde vectorafbeelding bewerken. Dit omvat het bewerken van kleuren, het verwijderen van onnodige elementen en het aanpassen van de vormen.

Welke bestandsindelingen worden ondersteund bij het exporteren van vectorafbeeldingen?

De meest gebruikte bestandsindelingen voor vectorafbeeldingen zijn AI, SVG en PDF.

Moet ik een professionele grafisch ontwerper zijn om PNG-bestanden om te zetten naar vectorafbeeldingen?

Nee, er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je PNG-bestanden kunt omzetten naar vectorafbeeldingen, ook als je geen professionele grafisch ontwerper bent. Het vergt wel wat oefening en ervaring om de beste resultaten te behalen, dus het is wel aangeraden om een professional aan het werk te laten voor het beste resultaat.

Meer blogs over logo vectoriseren

Wil jij jouw logo professioneel laten vectoriseren?

Ons grafisch team staat voor je klaar om jouw logo om te zetten in een vectorlogo. Dit doen wij met Adobe Illustrator waarbij dit handmatig wordt overgetrokken voor het beste resultaat. Wij staan voor je klaar!

Logo design tips

Contact.