Plaatjes op een website of misschien zelfs een video op de homepagina? Of wat dacht je van downloadbare algemene voorwaarden? Of die banner of persoonlijke foto in je e-mail handtekening? Al deze bestanden hebben te maken met de media van een WordPress website. In deze handleiding leggen we je uit wat de media van een WordPress website precies inhoudt en hoe je op een goede manier bestanden kan toevoegen aan de media van een website. Lees gauw verder!
Wat houdt precies de media van een WordPress website in?
Elke WordPress website heeft een media gedeelte waarin de afbeeldingen, video’s en bestanden van de website te vinden zijn. Binnen het media gedeelte vind je de opties om de bibliotheek te bekijken en om een nieuw bestand toe te voegen. De bibliotheek is de plek waar alle media van de website verzameld is en wordt op chronologische volgorde geordend. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk door de media van een WordPress website zoeken. Als de bestanden in de bibliotheek ook een goede omschrijving hebben, kan je het nog makkelijker maken voor jezelf aangezien je dan op naam kan zoeken. De media van de website hoeft niet enkel gebruikt te worden op een website. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld persoonlijke foto’s en banners toe te voegen aan de WordPress media die weer kunnen worden opgehaald en worden gebruikt in de e-mail handtekening. Kortom, het media gedeelte van een WordPress website is simpelweg de plek waar alle online bestanden van een organisatie samen kunnen komen en worden beheerd.
Hoe kan je op een goede manier de bestanden toevoegen aan de media van WordPress?
Het beheren van de media van een WordPress website moet wel op een bepaalde manier gebeuren om ervoor te zorgen dat de bibliotheek geordend blijft en de benodigde informatie bij de bestanden te vinden is. Dit is ten eerste beter voor de Google ranking, aangezien Google waarde hecht aan het juist vermelden wat bepaalde bestanden inhouden. Laten we een kijkje nemen hoe je te werk kan gaan met juist toevoegen van bestanden.
1. Een bestand toevoegen aan de media van de WordPress website
Als eerste is het natuurlijk handig om de bestanden aan de mediabibliotheek toe te voegen. Dit is eigenlijk vrij recht toe recht aan. Je opent het WordPress dashboard van de website en vervolgens volg je het volgende pad:
WordPress dashboard -> Media -> Nieuw bestand
Vervolgens kan je hier één of meerdere bestanden uploaden. Let er wel op dat je de bestandsnaam alvast relateert aan hetgeen wat het inhoudt alvorens je dit uploadt.
2. Gegevens toevoegen aan het nieuwe media bestand
Zodra de bestanden geüpload zijn, is het zaak om er gegevens aan toe te voegen. Hiervoor moeten we eerst naar de individuele bestanden door naar de media bibliotheek te gaan. Daarbij zijn eigenlijk twee dingen heel belangrijk om in te vullen, namelijk de alternatieve tekst en de titel. Op de titel kan je namelijk zoeken binnen WordPress waardoor je het bestand makkelijker kan vinden. De alternatieve tekst wordt gebruikt door Google om te bepalen wat het bestand inhoudt en of dat relevant is voor de plaats waar de afbeelding is weergegeven. Mocht dit zo zijn, dan scoor je punten bij Google!
Wat we graag nog willen benoemen is de Bestand URL. Dit is namelijk de online plek waar het bestand zich bevindt en waar je dus het bestand vandaan aan kan roepen. Dit is handig wanneer je het bestand wilt weergeven als men bijvoorbeeld op een knop klikt, wat veelal bij de algemene voorwaarden te zien is. Daarnaast kan je de bestanden zoals een banner of een persoonlijke foto ook gebruiken in je e-mail handtekening door ze via de Bestand URL aan te roepen. Wil je weten hoe dit moet? Neem dan een kijkje bij de handleiding “Hoe kan je je e-mail handtekening stijlen?” om te zien hoe dit moet!
And that’s it! Dit is eigenlijk in een notendop hoe de media op een WordPress website werkt en hoe je de benodigde gegevens toevoegt aan de bestanden.