Handleiding.

Hoe gebruik je tags op je WordPress website?

Ben je benieuwd wat tags zijn en waarom deze gebruikt worden op een WordPress website? Wij leggen je dit in deze handleiding uit en eindigen met hoe je tags kan inzetten op jouw WordPress website. Lees gauw verder!

Wat zijn tags in WordPress?

Tags zijn labels die je plakt op een groep berichten met een specifieke gemeenschappelijke aard die in de database van je WordPress website staan. Ze hebben geen onderlingen relatie met elkaar. Tags kunnen verschillen per website en zijn dus niet per se vaste waarden. Vaak worden tags als gelijke gezien aan categorieën, echter is dit niet hetzelfde. Waar categorieën een onderlinge relatie hebben, is dit niet het geval voor tags. Vaak zijn tags ook veel specifieker dan categorieën. 

Waarom gebruiken we tags in WordPress?

Tags zorgen ervoor dat alle berichten overzichtelijk worden weergegeven op je WordPress website. Je moet alle berichten eigenlijk zien als alle boeken in een bibliotheek. Als je zoveel berichten hebt zoals de Telegraaf op hun website heeft dan snap je wel dat tags dan eigenlijk noodzakelijk zijn. Wanneer je een relatief kleine bibliotheek hebt kan je de boeken die je zoekt nog wel vinden, maar wanneer dit een stuk groter wordt begint het toch al een stukje lastiger te worden. Om het toch overzichtelijk te houden werken we daarom met categorieën die ervoor zorgen dat je alle boeken met bijvoorbeeld een bepaald genre op dezelfde plek vindt. 

Tags zorgen ervoor dat de boeken in een bepaalde genre die op een bepaalde plek in de bibliotheek staan bijvoorbeeld ook worden voorzien van een label van de schrijver. Dit is dus een stuk specifieker dan alleen het genre en hoeven zich niet enkel te beperken tot de boeken in dit genre (categorie). Daarnaast zit er nog een functioneel voordeel aan het tangen van jouw berichten. Het is namelijk mogelijk om zoekvelden specifiek binnen een tag te laten zoeken.

Laten we een voorbeeld illustreren op deze website. In het help center staan verschillende berichten in de categorieën boom opgedeeld. Zo staat dit bericht onder de hoofdcategorie “Handleidingen” en in de subcategorie “WordPress”. Echter hebben we dit bericht ook de tag “Tags” gegeven zodat het in een groep valt met alle berichten die te maken hebben met “Tags” op de website. Als er bijvoorbeeld een bericht over tags is geplaatst onder de Hoofdcategorie “Blog” met de tag “Tags” vallen de berichten zo onder een zelfde noemer. Dit kan gebruikt worden in tag clouds of in zoekvelden op de website. Handig toch?!

Hoe kan je tags gebruiken op jouw WordPress website?

Het gebruiken van tags is vrij recht toe recht aan. We geven je toch graag een korte toelichting hoe je tags op jouw WordPress website kan instellen en hoe je deze kan toewijzen aan bepaalde berichten. Laten we eerst eens kijken hoe we de tags kunnen creëren. 

Tags aanmaken op een WordPress website

Het eerste wat we moeten doen is een tag aanmaken waaraan we berichten van de WordPress website kunnen koppelen. We moeten hiervoor eerst naar “Tags” toe, wat we kunnen doen daar eerst het WordPress dashboard te openen en vervolgens het volgende pad te volgen:

WordPress dashboard -> Berichten -> Tags

Het onderstaande scherm zou je dan op je beeldscherm moeten zien. Hier kan je aan de linkerkant een tag aanmaken. Vervolgens kan je een slug invoeren, echter is dit niet per se noodzakelijk aangezien deze automatisch gegeneerd zal worden. De beschrijving is optioneel en wordt zelden getoond op een website. Dit kan in principe leeg gelaten worden. Vervolgens zien we alle tags in het overzicht aan de rechterkant. 

Tag aanmaken op een WordPress website

Tags toewijzen aan berichten op een WordPress website

Wanneer je een categorie of meerdere categorieën hebt gemaakt, kan je starten met het toewijzen van berichten. Dit doen we vanuit de berichten zelf, waar je via het volgende pad kan komen:

WordPress Dashboard -> Berichten -> Alle berichten

Wanneer je hier op een bericht klikt kunnen we een of meerdere tags eraan koppelen. Dit doen we door rechtsboven op het tandwieltje te klikken, waarna we het tabje “Bericht” selecteren. In deze lijst staat de tag keuze voor het WordPress bericht zoals in onderstaande afbeelding is aangegeven. Je kan hier gemakkelijk de meest gebruikte tags toevoegen of uit de bestaande tags kiezen aangezien je suggesties krijgt wanneer je in het veld begint te typen. Mocht de tag niet bestaan, dan wordt er direct een nieuwe tag aangemaakt voor het bericht. Wanneer je de gewenste tags hebt geselecteerd, moet je niet vergeten om op “updaten” te drukken. Als je dit gedaan hebt zijn jouw tags voor het bericht ingesteld!

Tags toewijzen aan berichten op een WordPress website

Weet je niet helemaal zeker hoe je categorieën gebruikt? Daar hebben we ook een handleiding voor geschreven! Als je deze dan ook doorneemt heb je helemaal door hoe het ordenen van berichten op jouw WordPress website werkt. Bekijk hiervoor onze handleiding over het gebruik van categorieën

Gerelateerde handleidingen.

Hoe gebruik je Rank Math om de SEO te verbeteren op een WordPress website?

Hoe maak je een bericht op een WordPress website?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe maak je een bericht op een WordPress website?

Hoe kan je een gebruiker toevoegen op WordPress?

Hoe gebruik je categorieën op een WordPress website?

Contact.

Feedback handleiding

Het kan zijn dat handleidingen verouderen wanneer software is ge-update. Wanneer je dit ontdekt horen wij dat graag, zodat wij de handleidingen weer kunnen updaten. Bedankt dat je de tijd neemt om dit aan ons door te geven!