Website zelf bouwen: waar moet je op letten?

Website zelf bouwen

Deel dit bericht

Een website zelf bouwen kan een leuke uitdaging zijn, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je website er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed presteert. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van je eigen website.

1. Bepaal het doel van je website

Voordat je begint met het bouwen van je website is het belangrijk om het doel van je website te bepalen. Wil je bijvoorbeeld een webshop opzetten, informatie delen over een bepaald onderwerp, of wil je een platform creëren waar mensen met elkaar kunnen communiceren? Door het doel van je website te bepalen kun je een gerichte strategie ontwikkelen en ervoor zorgen dat de website aansluit bij de behoeften van je doelgroep.

2. Kies een geschikte domeinnaam

Een goede domeinnaam is belangrijk voor de herkenbaarheid van je website. Kies een naam die goed past bij het doel van je website en die makkelijk te onthouden is. Controleer ook of de domeinnaam nog beschikbaar is en registreer deze indien mogelijk. Je kan hier bekijken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is!

3. Bepaal een geschikt content management systeem

Een content management systeem (CMS) is software die het mogelijk maakt om content te beheren en te publiceren op je website. Er zijn verschillende CMS-systemen beschikbaar, zoals WordPress, Joomla, en Drupal. Kies een systeem dat past bij het doel van je website en dat gebruikersvriendelijk is.

4. Kies een geschikte hostingprovider

Een hostingprovider is een bedrijf dat serverruimte aanbiedt voor je website. Het is belangrijk om een hostingprovider te kiezen die betrouwbaar is en die voldoende capaciteit biedt voor de verwachte bezoekersaantallen. Houd ook rekening met de locatie van de server, omdat dit van invloed kan zijn op de snelheid van je website. Bekijk de beste hosting providers van 2023 om je te helpen bij een geschikte partner!

5. Zorg voor een responsive design

Een responsive design zorgt ervoor dat je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten, zoals laptops, smartphones, en tablets. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen websites bezoeken via hun mobiele apparaten. Kies een template dat responsive is of zorg ervoor dat je website door een professional wordt ontworpen. Wij hebben een speciaal artikel met tips voor de mobiele versie van je website.

6. Maak gebruik van zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines zoals Google. Door het gebruik van de juiste zoekwoorden en het optimaliseren van de inhoud van je website kun je ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt. Optimaliseer je website altijd voor zoekmachines, want een mooie website zonder verkeer is hartstikke zonde. Kijk hier hoe je dit voor elkaar krijgt!

7. Maak gebruik van social media

Social media kan een krachtig middel zijn om meer bezoekers naar je website te trekken. Maak gebruik van verschillende social media platforms, zoals Facebook, Twitter, en Instagram, om je website te promoten en meer bezoekers te genereren.

8. Zorg voor goede content

Goede content is essentieel voor een succesvolle website. Zorg voor relevante, interessante en unieke content die aansluit bij het doel van je website. Denk hierbij aan teksten, afbeeldingen en video’s die bezoekers aanspreken en informeren.

9. Maak gebruik van call-to-actions

Een call-to-action is een oproep tot actie voor de bezoeker van je website, bijvoorbeeld om zich aan te melden voor een nieuwsbrief of om een product te kopen. Door gebruik te maken van effectieve call-to-actions kun je het aantal conversies op je website verhogen.

10. Test regelmatig je website

Regelmatig testen van je website is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en om problemen op te sporen en op te lossen. Test onder andere de laadtijd van je website, de navigatie en de contactformulieren.

11. Houd rekening met de privacywetgeving

Bij het verzamelen van persoonsgegevens op je website moet je voldoen aan de privacywetgeving. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dat je bezoekers op de hoogte stelt van welke gegevens je verzamelt en waarvoor je deze gebruikt.

12. Maak gebruik van analytics

Door gebruik te maken van analytics kun je het gedrag van bezoekers op je website in kaart brengen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website heeft, hoe lang ze blijven en welke pagina’s het meest worden bezocht. Op basis van deze informatie kun je je website verder optimaliseren. Je kan Google Analytics gebruiken voor het analyseren van de gegevens.

13. Zorg voor goede beveiliging

Beveiliging is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website niet gehackt wordt en dat de gegevens van je bezoekers veilig zijn. Zorg voor goede wachtwoorden, gebruik een SSL-certificaat en houd je CMS en plugins up-to-date. Bekijk onze laatste tips voor het goed beveiligen van je website.

14. Houd rekening met de laadtijd

Een snelle laadtijd van je website is belangrijk voor de gebruikerservaring en voor de vindbaarheid in zoekmachines. Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn en gebruik een caching-plugin om de laadtijd te verbeteren.

15. Zorg voor goede klantenservice

Goede klantenservice is belangrijk om de ervaring van je bezoekers te verbeteren en om het vertrouwen in je website te vergroten. Zorg voor een duidelijke contactpagina en beantwoord vragen en klachten zo snel mogelijk.

Conclusie

Een website zelf bouwen kan een leuke en uitdagende klus zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat je website goed presteert. Door het bepalen van het doel van je website, het kiezen van een geschikte domeinnaam en hostingprovider, het zorgen voor een responsive design, goede content en beveiliging, en het testen en optimaliseren van je website kun je een succesvolle website creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Houd daarnaast rekening met de privacywetgeving, zorg voor goede klantenservice en maak gebruik van analytics om de website verder te optimaliseren.

FAQ

Moet ik zelf kunnen programmeren om een website te bouwen?

Nee, dat is niet nodig. Er zijn verschillende content management systemen beschikbaar waarmee je zonder technische kennis een website kunt bouwen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website goed gevonden wordt door zoekmachines?

Door gebruik te maken van zoekmachineoptimalisatie (SEO) kun je ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt. Zorg voor de juiste zoekwoorden en optimaliseer de inhoud van je website.

Is het belangrijk om een responsive design te hebben?

Ja, een responsive design zorgt ervoor dat je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten, zoals laptops, smartphones en tablets. Hierdoor blijft de website gebruiksvriendelijk en bereikbaar voor een breder publiek.

Moet ik rekening houden met de privacywetgeving bij het bouwen van een website?

Ja, bij het verzamelen van persoonsgegevens op je website moet je voldoen aan de privacywetgeving. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dat je bezoekers op de hoogte stelt van welke gegevens je verzamelt en waarvoor je deze gebruikt.

Hoe kan ik mijn website beveiligen tegen hacks?

Zorg voor goede wachtwoorden, gebruik een SSL-certificaat en houd je content management systeem en plugins up-to-date. Daarnaast kun je ook gebruik maken van beveiligingsplugins en een firewall om je website te beschermen.

Meer blogs over websites

Wil jij een professionele website?

Ons  team staat voor je klaar om jouw visie om te zetten in een converterende website die vooroploopt in jouw branche. Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Wij vertellen het je met veel plezier en staan graag voor je klaar!

Website laten maken SLUX

Contact.