Gratis vector software: de beste tools voor het maken van vectorafbeeldingen

Gratis vector tools

Deel dit bericht

Als je op zoek bent naar gratis vector software, ben je bij ons aan het juiste adres. Vectorafbeeldingen worden vaak gebruikt in de grafische vormgeving en zijn ideaal voor het maken van logo’s, pictogrammen, infographics, en meer. In dit artikel zullen we de beste tools bespreken die beschikbaar zijn voor het maken van vectorafbeeldingen zonder kosten.

Wat zijn vectorafbeeldingen?

Voordat we ingaan op de tools voor het maken van vectorafbeeldingen, is het belangrijk om te begrijpen wat vectorafbeeldingen eigenlijk zijn. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, die zijn opgebouwd uit pixels, zijn vectorafbeeldingen opgebouwd uit vectoren. Dit betekent dat ze oneindig kunnen worden geschaald zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Vectorafbeeldingen zijn dus ideaal voor ontwerpen die op verschillende schermformaten worden weergegeven, zoals logo’s.

Inkscape

Inkscape is een open source vector software die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het is een krachtige tool met veel functies en een intuïtieve interface. Met Inkscape kun je vectorafbeeldingen maken en bewerken, en het ondersteunt ook SVG-bestanden en importeren van Adobe Illustrator.

Gravit Designer

Gravit Designer is een andere gratis vector software die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het biedt veel functies, waaronder de mogelijkheid om vectorafbeeldingen te maken en bewerken, en ondersteuning voor SVG-bestanden en PDF-export. Gravit Designer heeft ook een intuïtieve interface die gemakkelijk te gebruiken is voor beginners.

SVG-Edit

SVG-Edit is een gratis online tool voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen. Het is gebaseerd op HTML5 en werkt rechtstreeks in je browser. Het biedt basisfuncties zoals het tekenen van lijnen en vormen, en ondersteunt ook SVG-bestanden. Hoewel SVG-Edit niet zo uitgebreid is als sommige van de andere tools op deze lijst, is het een goede keuze voor eenvoudige vectorafbeeldingen.

Boxy SVG

Boxy SVG is een andere gratis vector software die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het biedt veel functies voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen, waaronder de mogelijkheid om lagen te gebruiken en SVG-bestanden te importeren. Boxy SVG heeft ook een intuïtieve interface die gemakkelijk te gebruiken is voor beginners.

Vectr

Vectr is een gratis vector software die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het is een eenvoudige tool met basisfuncties zoals het tekenen van lijnen en vormen, en het ondersteunt ook SVG-bestanden. Vectr heeft ook een intuïtieve interface die gemakkelijk te gebruiken is voor beginners.

LibreOffice Draw

LibreOffice Draw is een gratis tekenprogramma dat beschikbaar is als onderdeel van het LibreOffice-pakket. Het biedt veel functies voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen, en het ondersteunt ook verschillende bestandsindelingen, waaronder SVG en PDF.

Blender

Blender is een gratis 3D-graphics software, maar het biedt ook de mogelijkheid om vectorafbeeldingen te maken en bewerken. Het ondersteunt SVG-bestanden en biedt basisfuncties zoals het tekenen van lijnen en vormen. Blender is een krachtige tool en kan worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden, waaronder animatie en video-editing.

Apache OpenOffice Draw

Apache OpenOffice Draw is een gratis tekenprogramma dat beschikbaar is als onderdeel van het OpenOffice-pakket. Het biedt veel functies voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen, en het ondersteunt ook verschillende bestandsindelingen, waaronder SVG en PDF. Apache OpenOffice Draw is een goede keuze voor het maken van complexe vectorafbeeldingen.

Vecteezy Editor

Vecteezy Editor is een gratis online tool voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen. Het biedt basisfuncties zoals het tekenen van lijnen en vormen, en het ondersteunt ook SVG-bestanden. Vecteezy Editor heeft een intuïtieve interface die gemakkelijk te gebruiken is voor beginners.

Canva

Canva is een gratis online tool voor het maken van ontwerpen, waaronder vectorafbeeldingen. Het biedt basisfuncties voor het tekenen van lijnen en vormen, en het heeft ook een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en afbeeldingen die kunnen worden gebruikt om ontwerpen te maken. Canva is een geweldige keuze voor het maken van eenvoudige vectorafbeeldingen.

Affinity Designer

Affinity Designer is geen gratis vector software, maar het biedt wel een gratis proefversie. Het is een krachtige tool met veel functies voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen. Het ondersteunt verschillende bestandsindelingen, waaronder SVG en EPS, en biedt ook geavanceerde functies zoals vector penselen en mesh vervorming.

Conclusie

Er zijn veel gratis tools beschikbaar voor het maken van vectorafbeeldingen, en elke tool heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je op zoek bent naar een eenvoudige tool met basisfuncties, zijn Vectr en SVG-Edit goede opties. Als je een krachtigere tool nodig hebt met meer functies, zijn Inkscape en Gravit Designer geweldige keuzes. Blender en Apache OpenOffice Draw zijn goede opties als je op zoek bent naar een tool voor complexe vectorafbeeldingen, terwijl Canva geweldig is voor eenvoudige ontwerpen. Als je bereid bent te betalen voor een professionele tool, dan is Affinity Designer het overwegen waard. Wil je toch liever een professional jouw logo laten omzetten naar een vectorlogo? Bestel dan hier gemakkelijk jouw vectorlogo bij ons grafische team!

Meer blogs over logo vectoriseren

Wil jij jouw logo professioneel laten vectoriseren?

Ons grafisch team staat voor je klaar om jouw logo om te zetten in een vectorlogo. Dit doen wij met Adobe Illustrator waarbij dit handmatig wordt overgetrokken voor het beste resultaat. Wij staan voor je klaar!

Logo design tips

Contact.