Handleiding.

Hoe kan je een gebruiker toevoegen op WordPress?

Soms kan het handig zijn om meer dan één account te hebben op een WordPress website omdat je meerdere gebruikers hebt die aan de website werken. Het kan ook zijn dat je verschillende gebruikers andere rechten wilt geven op de website. Dit is allemaal mogelijk binnen WordPress! We leggen in deze handleiding gedetailleerd uit hoe je een gebruiker kan toevoegen op een WordPress website en hoe je dit account kan configureren voor de gebruiker. Lees gauw verder! 

Hoe kan je in 3 stappen een gebruiker toevoegen op een WordPress website? 

We gaan nu in drie stappen naar de belangrijkste dingen kijken bij het toevoegen van een gebruiker op een WordPress website. 

1. Ga naar het gebruikers gedeelte van de WordPress website

Om een gebruikersaccount aan te maken in WordPress moeten we eerst naar het gebruikers gedeelte van de website. Dit doen we door eerst naar het WordPress dashboard te navigeren. Vervolgens gaan we het volgende pad af:

WordPress dashboard -> Gebruikers -> Nieuwe toevoegen

2. Voeg de gegevens toe van de gebruiker

De volgende stap is het invullen van de gegevens van de gebruiker. De gebruikersnaam en de e-mail van de nieuwe gebruiker zijn verplichte velden. De voornaam, achternaam, site en taal zijn geen verplichte velden en kunnen later door de gebruiker zelf worden ingevuld. Zorg voor een sterk wachtwoord, anders is het wel erg makkelijk om in het account in te breken en de website plat te leggen. We raden aan om de “Wachtwoord genereren” functie te gebruiken om een sterk wachtwoord te creëren. Als laatste is het mogelijk om de nieuwe gebruiker een bericht via de mail te sturen over zijn of haar nieuwe account, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om een nieuw wachtwoord aan te maken. 

Wordpress nieuwe gebruiker toevoegen

3. Kies de rechten van de gebruiker via de gebruikersrollen

Als laatste is het noodzakelijk om de gebruiker van zijn of haar rechten te voorzien. WordPress heeft verschillende gebruikersrollen waaraan bepaalde rechten zijn ontleend. Bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker kan je rechten toewijzen. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde rollen wel een bericht maken en sommige niet. Hieronder staat een lijst met de vijf verschillende rollen binnen WordPress en wat de bijbehorende rechten zijn. Elke rol heeft dezelfde rechten als die van de rol die erboven staat. De WordPress gebruiker rollen:

Abonnee: Deze rol heeft de minste rechten binnen WordPress. Abonnees kunnen de website zien en reacties plaatsen/lezen. Dit zijn vaak de rollen die gebruikers krijgen als ze zich aanmelden voor een blog. Binnen WordPress kunnen abonnees echter zelf geen berichten plaatsen, maar dus enkel hierop reageren.

Schrijver: Deze rol heeft al wat meer rechten met betrekking tot de berichten binnen WordPress. Zo kan een schrijver ook berichten maken, aanpassen en verwijderen. Hierbij is het echter niet mogelijk om media bestanden te uploaden of de berichten van anderen te bewerken. Daarnaast kan een schrijver de berichten die hij of zij maakt niet zelf publiceren. Deze dienen eerst nagekeken te worden door een Redacteur die ze vervolgens ook kan publiceren.

Auteur: De rol van de auteur heeft eigenlijk alle rechten die je nodig hebt om zelf berichten te plaatsen op de WordPress website. Zo kan hij of zij berichten maken, publiceren en verwijderen. Daarnaast kan een auteur ook bestanden uploaden. Een auteur wordt vaak gezien als de volwassen rol van de Schrijver rol binnen WordPress. 

Redacteur: Dit is een rol die eigenlijk alles kan bewerkstelligen binnen WordPress met berichten, media en pagina’s. Zo kan een Redacteur alle (privé) berichten bewerken en verwijderen van zichzelf en anderen. Daarnaast kan een Redacteur categorieën aanmaken of verwijderen en reacties beheren. Deze rol heeft ook de mogelijkheid om pagina’s te lezen en te bewerken. 

Beheerder: Deze rol heeft eigenlijk geen restricties meer binnen WordPress en kan eigenlijk alles uitvoeren. Je kan namelijk in deze rol, naast alles wat de andere rollen kunnen, ook thema’s aanpassen en wijzigen, plug-ins installeren, modificeren en verwijderen, en de gebruikersrollen van andere gebruikers beheren.

Bij WooCommerce winkels heb je ook nog de rol Klant en Winkelmanager. Deze rollen hebben we hieronder ook toegelicht:

Klant: De rol van de klant wordt geregistreerd wanneer men een account aanmaakt binnen de webshop. De Klant rol kan eigen data inlezen en de gegevens van het account bewerken. Daarnaast is het mogelijk om vorige bestellingen te bekijken. 

Winkelmanager: Deze rol zit eigenlijk net onder het niveau van de Beheerder. Een Winkelmanager kan alles wat een Klant ook kan, maar heeft daarnaast significant meer mogelijkheden zoals het beheren van bestellingen en producten. Daarnaast kan de Winkelmanager WooCommerce rapporten inlezen om de prestaties van de webshop te analyseren. 

Nadat een rol is geselecteerd voor het nieuwe account van de gebruiker is het enkel nog zaak om op “Nieuwe gebruiker toevoegen” te klikken. En voilà, de nieuwe gebruiker is aangemaakt! 

Nieuwe gebruiker toevoegen WordPress

Gerelateerde handleidingen.

Hoe maak je een bericht op een WordPress website?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe gebruik je categorieën op een WordPress website?

Hoe gebruik je tags op je WordPress website?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe maak je een bericht op een WordPress website?

Hoe gebruik je categorieën op een WordPress website?

Contact.

Feedback handleiding

Het kan zijn dat handleidingen verouderen wanneer software is ge-update. Wanneer je dit ontdekt horen wij dat graag, zodat wij de handleidingen weer kunnen updaten. Bedankt dat je de tijd neemt om dit aan ons door te geven!