Handleiding.

Hoe gebruik je Rank Math om de SEO te verbeteren op een WordPress website?

Om ervoor te zorgen dat jouw website verkeer groeit, moet je een focus hebben op de SEO van de website. Er zijn verschillende tools op de markt die je helpen met het goed opzetten van de SEO op jouw website zoals Rank Math en Yoast. Wij nemen je in deze handleiding mee in wat Rank Math is en waarom dit dan precies gebruikt wordt op WordPress websites. Tot slot gaan we stapsgewijs doornemen hoe je dit kan gebruiken op jouw website. Laten we beginnen! 

Wat is de Rank Math plug-in voor WordPress?

Rank Math is een Search Engine Optimization-plug-in voor WordPress websites en geeft je de mogelijkheid om de inhoud van jouw website te auditen en verbeteren. Er wordt gebruikt gemaakt van best practices die over het algemeen ervoor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten terecht komt. Deze best practices worden voor alle inhoud gecheckt en wanneer dit niet in orde is worden er suggesties gedaan om dit te verbeteren. Daarnaast is het mogelijk om belangrijke SEO-instellingen gemakkelijk aan te passen, te bepalen hoe pagina’s worden geïndexeerd en hoe deze worden weergegeven tussen de zoekresultaten op zoekmachines zoals GoogleBing en Yahoo!.

Rank Math wordt gebruikt door meer dan 1.4 miljoen gebruikers en met een gemiddelde waardering van 4.9/5.0 door meer dan 4.500 gebruikers kan je wel stellen dat ze een gedegen plug-in hebben gebouwd die zeer gewaardeerd wordt door de SEO wereld. Ze noemen zichzelf ook het Zwitserse zakmes onder de SEO plug-ins en dat is gezien de statistieken wel terecht. Dankzij een overzichtelijke interface met duidelijke suggesties, tests om de SEO voor je hele website te bekijken en een uitgebreide manier van automatisering is het zeker een echte aanrader om te gebruiken.

Waarom gebruik je Rank Math op je WordPress website?

Om meer organisch verkeer te genereren via zoekopdrachten uit zoekmachines is het belangrijk dat je SEO zo optimaal mogelijk is voor alle inhoud op je website. Rank Math helpt je bij het optimaal mogelijk neerzetten van jouw inhoud zodat jouw website hoger in de zoekmachines terecht komt. Je moet namelijk aan bepaalde richtlijnen voldoen waardoor de zoekmachines je hoger gaan waarderen. 

Laten we eens naar een voorbeeld kijken van een richtlijn die eigenlijk altijd wordt gehandhaafd door zoekmachines om de kwaliteit van de inhoud van een pagina te beoordelen. Een van die richtlijnen waar zoekmachines zich strak aan houden is een goede paginastructuur. Zoekmachines vinden het belangrijk dat er een duidelijke structuur aanwezig is op de pagina’s van je website en beoordelen hier de kwaliteit van de content op. Een pagina zal logisch opgebouwd moeten zijn zoals een boek met een kop en subkopjes die over het onderwerp gaan. Hiervoor werken we met H1’s en H2’s, die oplopend een steeds diepere laag koppen weergeven. Rank Math beoordeelt voor je of je voldoet aan dit soort richtlijnen. Handig toch! 

Hoe gebruik je Rank Math op je WordPress website om je SEO te verbeteren?

Rank Math wordt toegepast op alle inhoud van de website, dus pagina’s, berichten, categorieën, tags en media. Het werkt in principe voor alle soorten inhoud hetzelfde, dus we gaan ons in deze handleiding op een van de soorten inhoud focussen, namelijk op berichten. Berichten zijn namelijk vaak het grootste gedeelte van de totale content op een website en kunnen snel en effectief de organische groei van een website verbeteren. Als eerste moeten we dus een bericht maken in WordPress voor we de inhoud kunnen optimaliseren met de Rank Math plug-in. We gaan vervolgens kijken naar de verschillende elementen die geoptimaliseerd moeten worden en naar de betekenis van de Rank Math SEO scores. 

Welke elementen moet je optimaliseren met Rank Math?

We gaan nu bekijken welke elementen we allemaal moeten optimaliseren nu we met Rank Math werken. We gaan hiervoor de belangrijkste elementen langs en kijken niet naar de heel specifieke instellingen. Deze staan namelijk vaak al goed omdat dit tijdens het bouwen van de website al is ingesteld. Wanneer je rechtsboven op je scherm op de SEO score klikt, opent het Rank Math optimalisatie menu. In het tabje algemeen kan je de snippet aanpassen en een focus woord aangeven waar de inhoud om draait. Voor het bericht wat je nu leest is het focus woord bijvoorbeeld “Rank Math”! Als je een focus woord hebt ingevoerd zullen er suggesties voor de volgende vier elementen worden weergegeven:

  • Basis SEO
  • Aanvullende SEO
  • Titel leesbaarheid
  • Inhoud leesbaarheid

Elk van deze elementen is opgebouwd uit verschillende optimalisatie punten. Ze worden onder het element weergegeven. Wanneer een optimalisatie punt wordt uitgevoerd dan zal er een vinkje ervoor komen te staan en de algehele SEO score van het bericht stijgen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten op groen komen te staan zoals in onderstaand voorbeeld. 

Rank MatH SEO score card

Wat betekenen de Rank Math SEO scores? 

De Rank Math SEO score is een waarde dat een indicatie geeft hoezeer de content SEO is geoptimaliseerd. De waarde is bij berichten rechtsboven op het scherm te vinden. De scores zijn onder te verdelen in drie groepen namelijk rood, oranje en groen. Wat ze precies betekenen vind je hieronder. 

Rank Math SEO scores

Een groene score is eigenlijk het minimum voor content zoals berichten, echter is het wel belangrijk dat niet per se alle berichten een groene SEO score hoeven te hebben. Je moet vooral bedenken wat je met de inhoud wil bereiken. Als je bijvoorbeeld een interne aankondiging wil doen met jouw organisatie, dan is het idee om voornamelijk het publiek te bereiken wat al regelmatig naar jouw website of webshop komt. Het is dus niet noodzakelijk om dan optimaal te scoren op SEO, maar meer dat de boodschap die je wil overbrengen duidelijk is. Kortom, streef altijd naar de groene scores tenzij het doel van de inhoud anders is dan extra verkeer op jouw website of webshop genereren.

Gerelateerde handleidingen.

Hoe gebruik je categorieën op een WordPress website?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe gebruik je tags op je WordPress website?

Hoe kan je de media van WordPress juist gebruiken?

Hoe gebruik je tags op je WordPress website?

Hoe maak je een bericht op een WordPress website?

Hoe gebruik je categorieën op een WordPress website?

Contact.

Feedback handleiding

Het kan zijn dat handleidingen verouderen wanneer software is ge-update. Wanneer je dit ontdekt horen wij dat graag, zodat wij de handleidingen weer kunnen updaten. Bedankt dat je de tijd neemt om dit aan ons door te geven!